Lilly FSS - Fagers Loose Rings bit

PRODUKT INFORMATION

Lilly. Fager's egen Afrodite.

Äntligen ett tvådelat bett med lan-avlastning. Lilly är vår tvådelade version på populära och omtyckta "CARL". De bredare sidorna fördelar trycket på större yta mot lanerna. Samtidigt behöll vi Lilly smal på höjden, vilket underlättar en sluten och avslappnad mun.

Vi förespråkar tunna, nätta bett som tar så lite plats i munnen för dagens sporthästar. Att säga att ett tunt bett skapar mer punkttryck är både rätt och fel. Med ett tjockare bett pressar överkäken bettet mot lanerna i en högre grad. Men med Lilly får man det bästa av båda världar.

En bredare avlastning - men samtidigt en låg höjd för att minimera trycket optimalt. Det är dock en smart extra funktion som Lilly har. När hästen går med en stadig, mjukt form med jämn kontakt till handen, fungerar lan-avlastningen optimalt.

Skulle hästen däremot bli allt för hög i formen, viker sig den smala delen av bettet sig neråt och skapar ett högre tryck mot lanerna. Bettet återgår därefter automatiskt till rätt position igen. Lilly är mer flexibelt än ett bett med vår FSS låsning. Du får en tydligare respons för dina hjälper då det inte blir en fördröjning i tygel taget.

Hur menar vi?

När du tar i ena sidan(tygeln), följer trycket ner mot bettet och svarar så fort där är en brytning. Denna brytning är, i Lilly's fall, i mitten. Hade vi adderat FSS så hade du fått svar lika snabbt, men, då låsningen även gör att andra sidan av bettet följer med, så får du ett mer fördelat tryck och svar på din hjälp. Därför känns hästen oftast något mer styv att rida på raka bett.

Fagers Smart System, FSS, är ett bra alternativ för hästar som har svårt att söka stöd eller våga lita på bettet. Samt unghästar.

Utan låsning är däremot att föredra till hästar som behöver en snabb respons och kan reagera avtrubbande. När man vill ha ett tydigt svar på sina hjälper utan fördröjning.

Det är extra viktigt med en bra inpassning på bett utan låsning. Sticker det ut på sidorna är risken att du får en hävfunktion som ej är önskvärd och bettet viker sig framåt och upp mot gommen. Ligger ringarna intill kindköttet, utan att det sticker ut något extra, så är chansen minimal.

Obs!

Har hästen din mycket kindkött rekommenderar vi ett bett med fasta ringar alternativt bett ringar.

Skulle du beskriva din häst enligt följande;

  • Känslig för lan-tryck.
  • Leker med bettet/biter tag/biter sig fast.
  • Obekväm med nästan alla bett ni provat.
  • Lätt att låsa sig/blir styv i munnen.

Lösa ringar eller fasta ringar? Med fasta ringar får du en tydlig kontakt till bettet. De fasta ringarna stabiliserar mundelen och gör den mindre flexibel för hästen att bestämma hur det ska ligga. För en något mer osäker häst som kanske även har svårt att söka stöd, är fasta ringar att föredra. Lösa ringar ger en snabbare kontakt. Då mundelen ligger löst har hästen mer frihet att välja hur det ska ligga i munnen. Fasta ringar och/eller lösa ringar tillsammans med bettskivor är att rekommendera till hästar med mer "köttiga" mungipor. På Fager's lösa ringar har alla hålen nerslipade kanter för att minimera klämrisken.

Titan är ett fantastiskt material som inte avger någon skum metallsmak och har även en otrolig lätthet trots sin styrka.

Titan är även anti bakteriellt och ökar salivproduktionen. Behåller värmen betydligt bättre än andra metaller vilket gör det mindre kallt på vintern.

Titanets blå färg rostar aldrig, som te.x Sweet iron, utan behåller sitt blåa utseende. Det är framförallt den lätta vikten vi sett stor skillnad på hästarna, de behöver inte använda sin tunga/laner som barriär för att hålla upp bettet på plats, vilket kan leda till spänningar.

0,00 kr