.

Om oss & våra hästar

Mackmyra Bruk med Brukspark, golf, hästar & whiskydestilleri

Vår anläggning ligger 12 km väster om Gävle strax intill Valbo Köpcentrum. Mackmyra är ett gammalt järnbruk med anor från 1500-talet med smedja,bruksgata, herrgårdskomplex och engelsk park. Bruksmiljön har restaurerats sedan sjuttiotalet och har sex byggnadsminnen. Idag bedrivs ett flertal verksamheter i och kring bruksmiljön. 

Vårat stora stall rymmer 18 boxar, vi huserar i den enormt vackra gamla slaggstensladugården som ni hittar mitt på Bruksområdet. Det är högt i tak och rymmer en stor höskulle en våning upp. Intill stallbyggnaden ligger en mindre paddock, ett stenkast bort finns en normalstor paddock och lite längre bort vid golfen finns en ännu större paddock. Vi har fantastiska ridvägar och möjligheterna till hästhållning är fantastiska. Stora varierande hagar med många ligghallar, uppvärmda elvattenkar på vintern och flockar uppdelade efter ston och valacker.

Hos oss träffar du

Sofia

Jag har arbetat heltid med hästar sedan 2006 i mitt egna företag. 

Under åren som hästföretagare har jag både tränat hästar, engagerat mig i förberedelser inför avelsvisningar och sporttävlingar, tränat elever, förmedlat hästar, arrangerat turer och ridläger.  Idag arbetar jag främst med utveckling av ridskoleverksamheten och agerar spindeln i nätet för all övrig verksamhet. 

Sedan 2015 utbildar jag också barninstruktörer inom ridskoleverksamhet. Jag bor och lever tillsammans med min man Christian och våra barn intill stallområdet på Mackmyra. 

Christian

Sofias man och barnens pappa, rider och tränar inte hästar men kör gärna fyrhjuling och traktor, fyller vatten, kör ut höbalar, fixar donar och ser till att ordna det mesta vi önskar här på anläggningen. Till vardags jobbar Christian med något helt annat än hästar men blir mer och mer involverad i verksamheten.  

Utbildningar

  • Dipl Ridlärare 1 SIF
  • Dipl Lokaldomare SIF
  • Dipl TiH Instruktör FEIF
  • Dipl Ridledare SIF
  • Ungdomsledare
  • Domarsekreterare

Våra hästar

Saga från Västanåsen

e: Mökkur fri Varmalaek 

Ett helt fantastiskt vänligt och välutbildat sto. Saga har i yngre år tävlats framgångsrikt i både fyrgång och T2. Det är i T2 hon har sina främsta meriter med en 3:e plats på Svenska Mästerskapen med ungdomsryttare. Idag är hon av naturliga skäl inte i sin livs tävlingsform men en helt fantastisk häst på alla vis som guidar ryttaren till otroliga ridupplevelser. En stjärna som vi är mycket rädda om.

Kopur

Kopur är en av dom vänligaste hästarna vi träffat. Han gör alltid sitt bästa även om han i möjligaste mån gör så lite han behöver. Men inte på ett sätt som gör honom svårriden. Han har fyra klockrena och väl åtskilda gångarter som är lätta för dom flesta ryttare att växla mellan. Han älskar gräs om somrarna och känner han att han kan bestämma så tar han gärna för sig av det goda. Med vana ryttare visar han ofta sina fantastiska tempovariationer i tölt och bjuder på fantastisk känsla för taktren tölt.

Skuggi

Skuggi är vår stora kraftfulla skimmel som trots sin storlek är gudomligt snäll och gör sitt bästa. Han har ett härligt stort steg och skulle passa bra in på tävlingsbanan om han inte bodde hos oss. Han trivs allra bäst med sina hästvänner och anpassar sig efter sin ryttare. Är man inte så van är han försiktig och travar helst mjukt. Är man van och kan rida ihop hans stora kropp byter ha skepnad och kan gå fantastiskt fint. En helt underbar häst! 

Aldar från Islandica

Aldar är min egna uppfödning vars mor också gick med i verksamhet för många år sedan. En stor vacker valack i sina bästa år. Aldar har fina gångartskvaliteter men har en stor och lite fladdrig kropp som kräver lite mer ridning. Han har stora steg i alla grundgångarter och ger lite av en storhästkänsla. Snäll, vänlig och nyfiken. En positiv häst som alltid ställer upp.

Fengur frá Akureyri

Vår trotjänare som varit i familjens ägo sedan unga år. På sin meritlista står många fina placeringar på nationella tävlingar och Svenska Mästerskapen. Både i femgång, pass och T2. Fengur kanske är mest känd för att verkligen anpassa sig efter sin ryttare, han bär barn och nybörjare som aldrig ridit på ett försiktigt sätt och gör inte mer än han ska. Med vana ryttare kan tävlingsinstinkten göra sig påmind men oavsett ryttare så är han alltid fantastiskt snäll och ärlig. En häst på miljonen! Tack Fengur för att just vi fick lära känna dig! 

Fala från Öringe

Fala är ett litet sött sto med mycket tagel. Fantastiskt lynne på alla sätt och vis, hon ställer alltid upp. Töltar gärna och i ren takt. Går lika lätt att rida i alla gångarter och anpassar sig till sin ryttare. Hon gör inte mer än hon måste men med ridbana ryttare bjuder hon in till fantastisk känsla. En häst man kan lita på i alla lägen!

Skati

Stor och kraftig valack. Skati är född i Danmark och vänlig och lugn i sig själv. Han kommer att ridas av oss en tid för att senare få möta våra fantastiska kunder och få en lite mer rättvis presentation. 

Filippía


Saeli från Boänge

Klicka här och börja skriva. Ex ea commodi consequatur quis autem vel eum iure reprehenderit qui in.

Grim från Björkmuren

Klicka här och börja skriva. Ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium.

Safir från Mackmyra

Klicka här och börja skriva. Porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.

Drifa från Vindäng

Klicka här och börja skriva. Ex ea commodi consequatur quis autem vel eum iure reprehenderit qui in.