Ny häst i stallet

27.05.2019

Nu har vi hittat en stor fin valack som förhoppningsvis ska trivas hos oss som verksamhetshäst. Det är dock Philips häst och man får snällt fråga om lov om man ska låna honom =)

Egentligen var tanken att hitta en häst att stoppa in på en gång i verksamheten, men nu är ridskolan slut och vi kommer noggrant testa honom mot vår "kriterielista" för att senare sätta upp våra elever. Jag tycker den viktigaste egenskapen hos en häst är lynnet. Att den är snäll, ärlig och trygg i sig själv. Att den är väl utbildad är en sak, helst ska den ha ridits med någorlunda konsekvent system under lång tid för att det ska vara ordentligt befäst. Det gör oddsen för att hästens ska falla in i taktproblematik och lydnadsproblem mindre än en häst som kanske nyss ridits in och går med nybörjare. Den blir väldigt snabbt "förstörd". Därför passar inte unghästar in i min bild av en bra häst till verksamhet eller ryttare som inte är vana att utbilda hästar.

Skati är 16 år och vi har hunnit testa honom riden en gång. Han skötte sig precis så bra som vi önskat och nu fortsätter hans "utbildning" till att bli den som lär ut. 

När man köper häst ska man verkligen fundera ut i vilket syfte man vill äga häst. Tävla på elitnivå, rida i skogen eller ha en kompis att både träna och tävla lite med. Många köper sig en yngre häst, kanske för att tanken i sig är god, drömmen om att få forma sin egen häst på sitt vis. Men detta är oerhört svårt om man inte jobbar med att träna och utbilda hästar. Jag upplever att man får mer glädje av sin häst om den faktiskt har en del själv att lära ut, dvs har ridits många år och utbildats i ett konsekvent och tydligt system. Dessa hästar är INTE lätta att hitta men dom finns där ute. Ett bra exempel är Saga för er som känner henne. Även om hon skulle ridas av min lilla Philip 3 år  skulle hon ändå komma ihåg systemet och vara nästan lika fin om jag sätter mig upp ett år senare. 

Ikväll håller jag lektion igen, gruppen är full och fler tider finns ute. Det blir relativt snabbt fullt nu och det är jag så glad över. Jag har längtat efter att stå på banan igen! På fredag har vi kurs och det finns två platser kvar i skrivande stund! Häng på....!!!