Träna lydnad - del 2

14.02.2019

Jag på min fd häst Garpur
Jag på min fd häst Garpur

Här kommer den utlovde fortsättningen på tidigare inlägg om lydnad.

Repetition för att färska upp minnet, vi pratade om de tre (S)en

  • (S)tarta
  • (S)tanna
  • (S)vänga

Ett bra sätt att börja träna lydnad på är att starta på långa tyglar, och med det menas verkligen långa tyglar. Du håller alltså så långt ut på tygeln du kan men behåller korrekt position av handställning. Lägg upp ridpasset så här

  • Uppvärmning
  • Huvudövning
  • Nedtrappning
  • Avslutning

Uppvärmning

Börja med att skritta din häst och håll dig till dom stora ridvägarna som fyrkantsspår, snett igenom, stora volterna etc. Då får din häst tid på sig att komma igång. Ett bra tips är också att alternera med kvartslinjen lite titt som tätt för att träna på att hästen ska fortsätta tills du frågar något annat, dom har en tendens att dra sig mot staketet. Under tiden du värmer upp kontrollerar du dom tre "S"en. (S)tarta betyder inte bara att kunna gå fram från halt (stillastående), det betyder i praktiken att hästen ska gå lika bra fram ur tex en halvhalt, en riktningsändring eller tempoväxling. Samma sak med (S)tanna. Varje gång du nu ska byta riktning får du automatiskt med (S)vänga. Jag upplever att många inte vet hur man svänger en häst, dvs hur man styr. Att man drar i innertygeln? Svaret är att du ska använda dig av dom vändande hjälperna som är sits (vikt), ytterskänkel och ledande innertygel. 

Nu har du förhoppningsvis ett bra syfte och något konkret att träna på under tiden du värmer upp. Att börja träna detta på lång tygel gör att du övar upp en bättre känsla för själva grunden i all kommunikation. Flera moment är dessutom direkt lösgörande men jag vill ändå poängtera att huvudsyftet är att träna nedanstående. 

INVERKAN (ställ en fråga)  > REAKTION  (hästen svarar) > BELÖNING (passiv) Svarar hästen fel, fråga igen och tänk ut om du frågat tillräckligt tydligt, det ska inte vara en gissningslek för hästen med utrymme för egna tolkningar.

Tips! Pigg häst > ställ frågor lite oftare så att din häst känner sig trygg med att du har koll på vad ni ska hitta på och blir på detta sätt mer uppmärksam på dina olika hjälper som den kanske helst vill "springa lite ifrån". 

Omotiverad häst > ställ frågor men tjata inte ihjäl din häst. Låt den vara ifred när den svarat rätt på din fråga. 

Oavsett ovanstående gäller: gör du detta till ett system för din häst, så kommer den att förstå dig bättre, repetera i all evighet och få din häst mer psykiskt avslappnad när den vet hur den ska svara dig. Hästen är ett flyktdjur och flockdjur. Den vill ha en konsekvent och rättvis ledare, både i hagen och på ryggen. 

Huvudövning - lägg bara till att rida i en snabbare gångart och med mindre ridvägar såsom volt tillbaka, vända genom volten, halvt igenom etc: förslagsvis i den gångart din häst tycker är enklast att värma upp i. Lägg också till att kunna göra detta i alla tempon i var och en av gångarterna. Jag brukar snabbt titta på vilken av gångarterna trav eller tölt det blir minst "obalanserat" att rida. Och då syftar jag på hur hästen håller sin balans i gångarten. Detta kan vara HELT olika beroende på vem som rider hästen. Har du tänkt rida trav men hästen tappar bara gångarten och du tappar fokus, rid då tölt. Jag föredrar att starta upp en häst i trav, men det finns vissa undantagsregler i mitt instruktörshuvud. Mer om det vid annat tillfälle.

Det spelar ingen som helst roll vad det blir för gångart. Kan du inte kontrollera (S)en i alla tempon kan du heller inte påverka gångarten i sig. (Tankesätt: kan du inte kommunicera bra med framåtdrivande, förhållande och vändande hjälper, hur ska du då kunna korrigera passtakt, eller göra en galoppfattning?)

Fortsätt göra detta i alla gångarter, i olika miljöer, paddock, ovalbana, ridhus, utomhus, ensam och med andra. Redan nu ser du kanske hur mycket jobb du har framför dig. Bara genom att rida på lång tygel :)

Trappa ner genom att repetera uppvärmningen och avsluta sedan. Här har du ett enkelt, konkret och utvecklande ridpass. Och glöm inte att du måste börja någonstans, ha detta i bakhuvudet varenda dag, varenda ridpass så lovar jag att kommunikationen kommer att bli så mycket bättre. System, system, system!! Ridning bygger återigen på systematisk repetition och ett fungerande kommunikationssystem. 


Nästa inlägg kommer att handla om hur jag tänker när jag undervisar fem olika elever i grupp, alla på olika nivåer, sittandes på fem helt olika hästar som alla ska utföra samma övningar. Och så varför jag tycker det är så fantastiskt bra att rida regelbundet i grupp. 

Sofia