Träna lydnad - tips

04.02.2019

Lydnad handlar om ledarskap, kommunikation och konsekvens. Jag brukar säga till mina elever att ha tre saker i bakhuvudet under tiden man värmer upp sin häst, under tiden jag hjälper någon annan och/ (OM) man känner sig "Lost" men också när man rider på egen hand. Det är väldigt enkelt, och bygger på ett system. Det måste finnas logik i ridningen, och undervisningen.

Lydnad är som det mesta i ridning, en färskvara, vilket betyder att det kan ändra sig från dag till dag, från en del av ridpasset till ett annat. För att enkelt kontrollera detta kan du försöka lägga "de tre s:en" på minnet":

  • S - STARTA (framåtdrivande hjälper)
  • S - STANNA (förhållande hjälper)
  • S - SVÄNGA (vändande hjälper)

Hur svarar min häst på framåtdrivande hjälper, (starta) förhållande hjälper (stanna) och vändande hjälper (svänga). Börja med att fundera över vad dessa olika hjälper betyder. Vilka hjälper använder du, när och hur. 

Fundera vidare på hur bra din häst lyssnar på dina hjälper, en "lat" häst är i min värld bara ouppmärksam och inte lydig...pga för många fel i kommunikationen från ryttarens sida. Många beklagar sig över att hästen "ÄR" på ett visst vis. Men tro mig, jag ser dagligen ridskolehästar som är helt fantastiskt lydiga med en elev, och mindre lydig med en annan. Hästen blir vad just DU gör den till. Döm aldrig en häst, utbilda dig mer och lär dig hästens språk. Jag lovar, det är magiskt att rida när kommunikationen fungerar. Ett exempel

"Du ställer frågan till hästen om den inte kan tänka sig att gå lite snabbare...du knackar med skänkeln och hästen svarar rätt, dvs den går snabbare. Den går dock inte alls så snabbt som du hade tänkt dig så du håller kvar trycket från skänkeln eller tom ökar det....Vad händer? Jo hästen som inte kan gissa sig till exakt vad det är du vill, gick ju snabbare när du sade till. Men när den inte fick belöning (eftergift = passiv ryttare som slutar "dra eller trycka") i detta fall fortsatte ryttaren trycka med skänkeln fast hästen redan gjort det du frågade den om, och i samma ögonblick slutade att lyssna på dig. När man läser detta förstår man kanske att det uppstått en miss i kommunikationen. Du tänkte på ett sätt och hästen ett annat. Det finns många sådana exempel." När man rider är det inte lika lätt att förstå varför hästen "inte lyssnade". 

Fortsätt fråga din häst frågor, men ställ inte alltid så svåra frågor. Speciellt inte i inledningen av ett ridpass. Genom att tänka (oavsett vad du vill att din häst ska utföra)

INVERKAN > REAKTION > BELÖNING (passiv) konsekvent hela hela tiden så kommer du succesivt att förbättra kommunikationen. Börja med dom allra enklaste övningarna, backa och kontrollera, gå vidare....om och om igen. Gör det bara lite lite bättre, och bättre och bättre!

Ridning handlar om att repetera. Bara för att man kan galoppera betyder det INTE att man är "van eller duktig". Har man bara något så när hyfsad balans kan vem som helst sätta sig upp och springa lite. Jag ger mina elever verktyg för att lära sig förbättra kommunikationen med hästen, grunden för ALLT, vi övar, övar mer, förfinar (från grovmotorik till finmotorik) och jag lovar att det är som ett beroende (!) när man förstår hur mycket det finns att lära, och lär sig att övning faktiskt ger färdighet så vill man bara mer. 

För den som är sugen på att testa, häng på nästa tillfälle. Platstillgång ser ni i hippocrates. Varmt välkomna!