Att inackordera sin häst

24.09.2019

Många hör av sig och undrar hur det går till att inackordera sin häst hos oss. Som företagare måste man ju framhäva det som är bra. Helst att allt är bra, eller bäst. Men jag delar istället några tankar om hur vi har det och varför vi har det som vi har det. Jag tycker inackordering handlar mycket om förväntningar och behov.

För knappt sex månader sedan påbörjade vi ett projekt, nämligen se över ekonomi, hästhållning och en ännu mer trivsam och hållbar miljö för våra inackorderingar. Det är en tuff bransch med många småstall som erbjuder plats och mängder av service för nästan inga pengar alls. Så kan inte jag ha det, då kan jag lika gärna vara utan. Jag har inte råd att betala med mina pengar och min tid för andras hästar som företagare.

Vi har tänkt så här, det som kostar oss pengar är kallhyra, el och vatten. Det är väldigt enkel matematik och går inte att göra något åt. Hö och strö ingår inte i våra hyror, dels pga att var och en får möjlighet att betala för faktisk åtgång men också för att var och en ska få bestämma över mängden hö hästen ska få äta. Precis så vill jag ha det om jag inackorderar en häst. Detta kräver viss kunskap och engagemang hos hästägaren som själv ansvarar för hästens välmående. En till viktig aspekt är att vi endast tar emot sex hästar per flock, valacker uppdelade för sig och ston för sig. Det beror på att vår erfarenhet säger att flocken måste fungera om man önskar ha sin häst på lösdrift. För många hästar i en flock gör det svårt att säkerställa att alla får i sig lagom mängd mat. Trivs inte din häst i flocken, blir den på tok för rund, eller mager måste man tänka om. Antingen så är just inackorderingsformen lösdrift inte optimal för hästen eller så är det flock konstellationen som inte passar. Detta ansvar vill vi ska ligga i varje hästägares intresse. Titta på din häst, kontrollera hull, päls, och om den verkar trivas i sin flock. Alla hästar är inte lika, vissa kanske mår bäst av att gå i egen hage med kompisar bredvid för att hålla sig skadefria, friska och fina i hull, och andra fungerar om dom så går med hundra andra hästar i en flock.

För att få en hållbar ekonomi har vi dragit ner på service, dvs vår tid. Det handlar inte om att vi inte orkar, vill eller har tid, det handlar om att vi vill spara pengar åt våra kunder samtidigt som vi inte vill arbeta utan lön. Vår största förändring var att skala ner hyran till en kallhyra, dvs den faktiska kostanden vi har för att driva anläggningen, plus el, vatten och moms.

Vi hyr ut lösdrift med kallhyra på 1400:- inkl egen box. Hö och strö tillkommer. Vi fodrar varje morgon och både morgon och kväll på helger. Till hösten kommer vi att installera lunchgrindar i lösdrifterna. Varje lösdrift har sitt eget fodringsschema (ca en kväll i veckan efter rullande schema), ansvarar varje hästägare för kvällsfodring samt förbereder foder till morgonen därpå för att det ska spara oss tid att utföra fodringen på morgonen. Varje lösdrift har rymliga (250l) termobars för att vattnet inte ska frysa = spar vår tid och förebygger sjuka hästar. Vill eller kan man inte fodra kan man köpa till denna tjänst. 

Vill man köpa till tjänster som ex utsläpp någon gång då och då, mockning, strö eller annat så tar vi betalt för den faktiska tiden och bara när det finns behov. Detta spar enormt med pengar för hästägaren och vi kan hålla priserna nere när vi skalat bort vår tid. Vi vill samtidigt att det ska vara bekvämt att stå hos oss och har höbalar vid hagarna, skottkärror att packa i (höpåsar är en extrem tidsbov!!) och erbjuder som sagt all service som önskas.

Sedan kan man inackordera sin häst med egen box och egen hage. Då behöver hästen gå in varje natt och man ansvarar själv för att ta in, ut, mocka, ströa, fylla vatten etc. Vi kvällsfodrar alla dagar i veckan året om. Detta kostar 1000:-. Vissa väljer att köpa till utsläpp som kostar ca 20:-/ dag för hagarna bakom stallet. Det är upp till var och en att hjälpas åt, eller sköta själv. Det viktigaste för oss är att ingen ska bli påtvingad något, eller känna att man måste hjälpa någon annan. Det ska finnas service att köpa till av oss den /de gånger man behöver och inte hänga på att andra ska ställa upp. Det blir oftast inte bra.

Jag trivs otroligt bra i en miljö med likasinnade, men gillar inte konflikter eller missnöjda kunder och tycker det är viktigt att vi bestämmer utifrån vad som passar oss och vår anläggning och viktigast av allt, att främja en god hästhållning. Vi bär huvudansvar för att alla hästar har det bra här, men det måste ligga i varje hästägares eget intresse och ansvar att främja samma sak. Jag tror att tydlig information, vad som förväntas av hästägaren och vad som kan förväntas av oss spelar stor roll för att undvika missnöje mellan hästägare eller oss. Vi har sett att detta redan fungerar i praktiken och är så glada att flera än oss själva trivs i stallet. Vi kommer inte kunna göra alla nöjda, men när ni läst detta kanske det kan skapa en lite bättre bild av hur vi tänker och om det passar eller inte kommer att uppfylla dina förväntningar. Alla stall har sina lösningar och alla måste få göra på sitt vis, glöm bara inte att fundera på dina förväntningar och ta reda på om dom kan förverkligas i praktiken, annars kommer du vantrivas och det skapar i sin tur en helt onödig konflikt eller missnöje.

En till viktig fråga är då hur man gör med hö när hästen ska gå i lösdrift. Det fungerar inte rent praktiskt att var och en köper sitt eget hö. Därför köper vi in hö och man betalar för faktisk åtgång. Hur har vi då koll på det? Jo, utanför varje hage står en hösilagebal. Varje gång vi kör ut den med traktorn skriver vi upp och håller räkningen på antal bal som går åt. Det splittas sedan på alla hästar i flocken. Enkelt va :)

Vi handfodrar alla hästar, det kräver lite mer ansvar att se till att alla får i sig tillräckligt med mat och kräver lite mer jobb. (det är en annan sak med föl och dräktiga ston!) Det är kanske en smaksak, men jag tycker att det ingår en del ansvar och arbete om man vill hålla sin häst frisk, sund och i ett bra skick. Då går det inte att ställa ut den vind för våg i en stor lösdrift med fri tillgång och fruset vatten och komma och rida någon gång då och då. Förr var det lite så här, men det är inget jag tycker om och är INTE en god hästhållning. Därför vill vi helt enkelt inte erbjuda det. Sedan är det en svår balansgång att ta till sig av hästägares önskemål och ibland krav, och samtidigt hålla en linje. Jag tycker det är viktigt att det finns en tydlig "ledare", dvs någon som beslutar och håller sig till det, men som samtidigt är ödmjuk och innovativ. Skulle alla få tycka och tänka jämt, skulle någon annan bli missnöjd och så är man fast i en ond cirkel. Man kan ju inte ändra ett koncept var och varannan månad. Vårt nästa mål är att ha belysning i alla ligghallar, lunchgrindar i alla hagar, (alla bakom stallet har redan införskaffat) hitta en bra strategi för att hålla ligghallarna kliniskt rena samt göra ligghallarna ännu bättre för att snö och regn inte ska kunna driva in överhuvudtaget.

Nu kanske det ser ut som att vi gör reklam för att hyra ut fler platser. Så är inte fallet, vi har precis just nu helt fullt men jobbar hårt i bakgrunden för en lösning på fler platser. Det är en del arbete som återstår och jag hoppas att det snart blir verklighet. Men söker du plats, tveka aldrig att kontakta oss. Även om vi har fullt så är vi angelägna om att få omge oss av fler härliga och likasinnade hästmänniskor som delar vår syn på hästhållning.